Videolexikonet Agile, Scrum & Lean ger dig ämnets begrepp och fenomen tydligt förklarade på svenska. Vårt videobibliotek syftar inte till att vara ett allomfattande, officiellt arbete om agilt, utan att hjälpa agila verksamheter genom att förtydliga och öppna upp de mest centrala begreppen och fenomenen bakom dem – tydligt och utan någon hype.
Du kan ladda ner den officiella guiden, Scrumguide (det grundläggande arbetet med scrum), gratis på svenska (och på många andra språk). Scrumguide 2020 innehåller en officiell engelsk-svensk ordlista om scrum på de sista sidorna.
Agile, Scrum & Lean terminologilexikon
Scrum arbetsflöde >>
Videon presenterar sättet att göra utvecklingsarbete enligt Scrum. Den går igenom Scrum-arbetsflödet och länkar samman scrum-teamet, Scrum-evenemang och Scrum-utgångar.
Scrum-produkter (Artifact) >>
Utdata från Scrum är produktutvecklingskön, sprintutvecklingskön och inkrementet. I Scrum är produktionen fokuserad på mätbara framsteg. I videon är att flytta till ett nytt hem ett exempel.
Öka >>
I Scrum producerar varje Sprint användbara steg. En ökning är ett konkret steg mot produktens mål.
En smidig världsbild, VUCA >>
VUCA beskriver en föränderlig verksamhetsmiljö inom agil utveckling: Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous.
Affärsmodell Canvas >>
Business Model Canvas (BMC), finska för business model canvas, är ett verktyg för att planera och beskriva (produkt)strategi eller verksamhet. I den kondenseras produktstrategin/affärsplanen till en bild som får plats på en sida.
Scrum-evenemang (Event) >>
En sprint är ett samlingsevenemang i Scrum. Videon förklarar hur den sammanför de andra evenemangen: sprintplanering, dagligt möte, sprintgranskning och sprintretrospektiv.
Daily Scrum >>
I det dagliga mötet ses framstegen mot sprintmålet och vid behov justeras sprintutvecklingskö och arbetsplan.
Scrum Team (Scrum Team) >>
Grundenheten i Scrum är en liten grupp människor, Scrum-teamet, som inkluderar en Scrum Master, en produktägare och utvecklare. Teamet fokuserar på ett mål i taget.
Scrum Master >>
Scrum Master ansvarar för implementeringen av Scrum och specifikt i enlighet med Scrum-guiden. Han föregår med gott exempel och betjänar Scrum-teamet och den omgivande organisationen.
Produktägare (PO) >>
Produktägaren ansvarar för att det arbete som Scrum-teamet utför ger största möjliga värde. Hans nyckelverktyg är produktutvecklingskön.
Utvecklare >>
Utvecklare är personerna i Scrum-teamet som är engagerade i att göra det nödvändiga, användbara steget i varje sprint.
Produktutvecklingskö (Product Backlog) >>
Produktutvecklingskön består av produktens mål och en organiserad, successivt utvecklande lista som berättar hur detta långsiktiga mål kan uppnås.
Produktmål >>
Produktmål Ett gemensamt mål som alla i scrum-teamet bidrar till. Den beskriver produktens framtida tillstånd, är bred och fascinerande.
Sprint >>
Målet med en sprint är att producera värde i tid och ofta med hjälp av det inkrement som skapas som slutresultat av sprinten. En sprint inkluderar alla andra Scrum-evenemang.
Sprintplanering (Sprintplanering) >>
Sprinten börjar med sprintplaneringen som görs av hela Scrum-teamet. Sprintplanering svarar på frågorna varför, vad och hur.
Sprintutvecklingskö (Sprint Backlog) >>
Målet med sprinten, punkterna i produktutvecklingskön som valts ut för sprinten och planen för deras genomförande bildar tillsammans sprintutvecklingskön.
Sprintrecension >>
Syftet med sprintgranskning är att se över sprintens resultat och fundera över behovet av förändring. Baserat på detta kan produktutvecklingskön modifieras.
Sprint retrospektiv >>
I sprintretrospektivet övervägs sätt att förbättra verksamheten genom att undersöka hur den gångna sprinten gick i termer av utvecklingsprocessen.
Användarberättelse >>
Användarberättelser används för att beskriva punkter i produktutvecklingskön. Användarberättelsen beskrivs i formen: roll – krav – affärscase.
Tema, episk, funktion >>
I utvecklingskön är det ofta en god praxis att dela upp användarberättelser efter deras arbetsbelastning i olika kategorier, till exempel tema, epos, funktion.
Berättelsekarta >>
Berättelsekartan visualiserar det arbete vi gör.
Berättelsepoäng >>
Story points används i agila arbetssätt som ett hjälpmedel vid arbetsbelastningsbedömning.
Definition av Done (DoD) >>
Definitionen av redo är en formell beskrivning av tillståndet för inkrementet i vilket det fylls för produkten
ställa kvalitetskrav.
Scrum ramverk >>
Scrum är ett lätt ramverk som hjälper människor och team att skapa värde genom att lösa komplexa problem flexibelt.
Scrums ansvarsområde (Accountability) >>
Det finns inga roller i Scrum, utan ansvarsområden (utvecklare, produktägare, Scrum Master). Så du är ansvarig för vissa saker, men inte nödvändigtvis den som gör det.
Tvärfunktionellt team >>
Den verkliga implementeringen av Scrum innebär att organisera på ett nytt sätt: det finns ett helt team med alla färdigheter som behövs för att göra en ökning.
ScrumMaster tjänster >>
Scrum Mastern betjänar Scrum-teamet, produktägaren och organisationen på flera olika sätt.
Intressenternas engagemang >>
De två viktigaste framgångsfaktorerna i IT-projekt är ledningens engagemang och användarengagemang. Det finns flera sätt att implementera dessa i praktiken.