Är du pirat eller byråkrat?

Många företag och ledare har svårt att hantera den nya situationen där kunden har blivit den nya chefen. Medarbetarna har blivit oengagerade, uttråkade och stressade. Förmodligen letar dom febrilt nytt jobb. Nya snabba företag dyker upp och kör om och förbi. Vad kan vi göra åt detta? Vi svenska företagsledare behöver bli lite mer som piratkaptener och intraprenörer och sluta bete oss som byråkrater.

Låt oss använda piraten som en metafor för någon som söker värde. Men hur vet man att man blivit en byråkrat? Om position blir viktigare än innehåll, har man troligtvis fallit offer och blivit en byråkrat. Men det finns andra tecken. Ett av dom tydligaste är när man har ett enbent kostnadsfokus istället för att ha ett tillväxtfokus. Istället för att differentiera och skapa mervärde i de produkter man säljer och få kunder som är villiga att betala mer, så är byråkratens fokus ständigt att minska kostnaderna för att få en högre marginal. Istället för att hitta nya kunder och marknader osthyvlas kostnader för att maximera kortsiktiga vinster. Byråkraten tror att syftet bara är att maximera kvartalsresultatet och kanske aktieägarvärdet.
De allra flesta riktigt framgångsrika företag uppnår överlägsna vinster genom att åstadkomma större intäkter än sina rivaler, antingen genom högre priser eller större volym. Det är väldigt sällan som ledarskap genom enbart låg kostnad ger överlägsen vinst.
Piraten driver sin besättning att kontinuerligt effektivisera och att ha en så lätt båt som möjligt, men aldrig så att det begränsar möjligheterna för högre priser och större volym. Effektivisering och kostnadsbesparingar är ett verktyg som skapar mer kraft att sätta in i differentiering och tillväxt. En byråkrat förstår inte värdet av att vara snabb. Snabbhet att kunna ställa om och förändra erbjudanden och produkter så att man uppnår mervärden som kunder är beredda att betala mer för. Byråkraten optimerar sitt resursutnyttjande så att kostnaderna skall minska, inte för att bli snabb. Byråkraten uppfattar inte kostnaden för att vänta eller bli försenad. Byråkraten väljer alltid lägre kostnad före snabbare exekvering. Piraten ser effektivisering som ett verktyg att bli snabbare och flexiblare. Ligga här i hamnen och vänta, när det finns skatter att hämta där ute?
 
 
Ett ledningsgruppsmöte där 95% av tiden går åt till att prata om administrativ ekonomi, kvartalets resultat och kostnadsbesparingar är troligtvis lett av en byråkrat. Piratens möte däremot, handlar om strategi, produkter och service, kunder, affärer och trender i marknaden. Där talar man om experiment, ny kunskap och lärande.
Ibland råkar även piraten ut för problem. Det kan bli bleke i veckor, eller så seglar man in i en storm.  Då handlar det om överlevnad. Piraten anpassar kostnader och skär ner om så behövs, för att så snabbt som möjligt kunna återgå till differentiering och tillväxt, medan byråkraten inte riktigt har en plan.
När byråkraten pratar strategi handlar det om ointagliga torn att förskansa sig i, och där avnjuta sin “ointagliga” konkurrensfördel. Piraten inser att ett agilt strategiarbete är en konkurrensfördel i sig. Genom att snabbt justera och exekvera strategier baserat på insikter om världen så överlever man och frodas. Strategi är exekvering.
Byråkraten sitter på sitt kontor och läser rapporter. Piraten springer ut och leder, pratar med folk, löser problem och engagerar sig. Piraten besöker kunder och prospekts för att förstå och lära sig. Piraten uppmanar experiment och lärande, medan byråkraten bestraffar misslyckanden. Byråkraten ser inte människans överlägsna möjlighet till anpassning, utan tror på statiska processer och regelsystem. 
Piratkaptenerna har ett sug att segla ut i världen och söka värde och ta det dom inte har. Byråkraten vill sitta still och försvara in krympande position. Piraten vågar ta risk. Utan risk ingen belöning. Utan risk inget lärande. Framåt är det som gäller. Tänk på att det är lättare att accelerera in i en lucka i trafiken än att bromsa sig in.
Pirat eller byråkrat? Hierarkiska byråkratier har varit framgångsrika i hundratals år, men nu funkar det inte längre. Du är troligtvis inte en byråkrat, men du kanske är omgiven av några? Hjälp dom att bli pirater. Led åt rätt håll.
Var en pirat!
SAFe 5.1 Lean Portfolio Management är kursen som ger dig verktyg för att leda och fatta beslut inom strategi, affärsmodell och produktportfölj, och sedan omsätta detta i effektiv exekvering genom agil utveckling i stor skala. 

Per Brandt 

är Enterprise Agile Coach och specialist på agil portföljstyrning – Knowits expert på området. Och, förstås – pirat!