Årets händelse inom IT Service Management gick av stapeln i veckan. En tvådagars konferens som anordnas av intresseföreningen itSMf (IT Service Management forum). Två dagar fullmatade med föreläsningar, fallstudier, framgångssagor och statistik som påvisar värdet av att effektivisera tjänsteleveransen med ITIL som verktyg. Mest applåder av alla fick det företag som vågade bjuda på sina motgångar. Vi i publiken fick ta del av försenade processetableringar, kraschade system, misslyckade leveranser och svikna förhoppningar. Igenkänningsfaktorn var stor. Vilket företag det var? Systembolaget.
Har ITIL haft sin peak var en av frågorna som bubblade hos branschfolket. Är ITIL, likt internet, en fluga som är på väg att flyga bort mot horisonten?
Det totala antal personer som certifierierar sig inom ITIL planar ut. Trots det är min analys att ITIL har aldrig mått bättre. Den senaste versionen av ITIL har funnits i fem år och det vore märkligt om det inte uppstår en mättnad i antalet certifieringar. En stor del av målgruppen har ju redan certifierat sig. IT-branschen börjar mogna. Att intresset, trots detta, är fortsatt stort är ett bevis för att företagen fortsätter att jobba med ITIL som verktyg. Det är inte längre en fråga för IT-avdelningen OM man ska använda ITIL, endast en fråga om HUR. Att ha (minst) en ITIL-certifiering på CVn är en självklar merit.
Min profetia är att nästa stora erövring för ITIL-ramverket, nu när IT-avdelningarna sitter stadigt i båten, är andra delar av organisationen. Även avdelningar som HR och ekonomi har behov av ett bra ramverk för att jobba med effektiv tjänsteleverans.
Skulle vara intressant att höra vad du tror. Skriv gärna en kommentar.
Ola
PS. Trots misslyckanden på vägen kunde Systembolaget visa att det viktigaste mätetalet av alla, kundnöjdheten, pekade stadigt uppåt.