En tidig höstmorgon för ett par år sedan åkte jag med fyrans spårvagn genom Göteborg. Lätt morgontrött satt jag på en av fönsterplatserna och lät blicken svepa lite förstrött över allt som råkade passera utanför rutan. I närheten av Korsvägen åkte vi förbi ett café. Precis innan vagnen svischade förbi hann jag läsa texten på markisen. Där stod att de erbjöd sallader, smörgåsar och beagles. Det tog en sekund eller två, men sedan vaknade testaren i mig ur sin behagliga morgonslummer. ”Beagles? Är inte det en hundras? Hm… Aha, vänta nu, de menar förmodligen bagels! Ja, så måste det vara.”
Människans hjärna är en fantastisk konstruktion med en alldeles speciell förmåga att kunna uppfatta mönster. Den här morgonen var min hjärna redan fullt sysselsatt med att registrera och bearbeta nya synintryck. Och inte nog med det. Den såg även till att jämföra de nya intrycken med den kunskap om världen som den redan hade. Det var här som den upptäckte en avvikelse från ett förväntat mönster och slog larm genom att lyfta fram informationen till en medveten tanke. Bara sådär.
Nedan kan du se ett grafiskt mönster med tecken ordnade i rader. Titta noga på mönstret och se om du kan upptäcka något som sticker ut!
oooooooooooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooooooooooo
ooooooooooooocoooooooooooooo
oooooooooooooooooooooooooooo
|
Förhoppningsvis noterade du det annorlunda tecknet i mitten av den näst nedersta raden. Pröva samma sak med det här mönstret:
XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO
XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO
XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO
XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO
XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO
XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOKOXOXO
XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO
XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO
|
Gissningsvis upptäckte du även här det udda tecknet utan några större svårigheter.
I båda fallen är det snabbaste sättet att lösa problemet förmodligen inte att läsa tecken för tecken. En bättre strategi är istället att luta sig tillbaka, avfokusera, blinka några gånger och sedan låta blicken svepa över mönstret i fråga. Pröva själv! Ser du hur de udda tecknen sticker ut från mängden?
Den här förmågan att hitta avvikelser i större datamängder är något som faktiskt går att dra nytta av som mjukvarutestare. Tekniken har till och med ett särskilt namn. James Bach och Michael Bolton (testaren, inte sångaren!) kallar den för blink testing. De beskriver den som något testare regelbundet gör. Faktum är att just testare ofta är väldigt skickliga på att upptäcka subtila skillnader där inga borde finnas, eftersom det kan visa på buggar i mjukvaran. Ta olika färgnyanser på olika skärmbilder till exempel, eller navigationselement som byter position och texter mellan olika sidor. Det är typiska fel som kan vara lätta att missa. Blink testing gör det möjligt att fånga dem.
Den här tekniken går att använda i andra lägen också. Till exempel för att snabbt bläddra igenom en lång loggfil och se om det dyker upp några textrader eller textblock som skiljer sig markant från den övriga texten i filen. Det kan ju vara ett tecken på att något ovanligt fel har inträffat och loggats. En annan möjlighet är att kika på innehållet i en katalog på hårddisken. Finns det filer med konstiga namn eller extrema storlekar? Då kan det ju vara något som en testare vill titta lite närmare på.
Blink testing är en heuristik. Med det menas att den ibland hjälper oss att lösa ett problem och ibland inte. Det beror på i vilket sammanhang vi använder den. Det finns inte heller några garantier för att vi upptäcker alla eventuella konstigheter. Däremot kan den hjälpa oss att upptäcka en del, och det är ju vackert så. Lägg den därför bland alla de andra teknikerna i din verktygslåda, och pröva den gärna nästa gång du ska blicka över en större mängd data. Lycka till!
Freddy Gustavssonhar arbetat med test och kvalitetssäkring av programvara sedan 2001.
Informator erbjuder flera spännande kurser inom Kravhantering och Testmetodik. Se alla våra kurser inom Krav och Test här