Varför certifiera sig inom krav och test?

Varje dag lägger vi våra öden i händerna på mer eller mindre okända människor. Vi åker t.ex. buss, tunnelbana och tåg medan vissa tar flyget till mer avlägsna platser. Vi litar på att de personer som framför dessa fordon kan sitt arbete och besitter nödvändig kunskap och utbildning som krävs. I väldigt få fall inträffar något oönskat då dessa personer vet hur man skall tänka och agera i specifika situationer för att eliminera riskerna för icke önskvärda effekter. Det finns också mer privata situationer i våra liv då det krävs någon form av certifikat, t.ex. om man önskar följa med på en dykutflykt eller för att kunna visa att man kan hantera en kitesurfutrustning.

I vår profession ställs inte alltid samma krav på att vara certifierad även om det blir mer och mer vanligt. Det som dock efterfrågas är mjukvara och system med hög kvalitet. För att kunna leverera med hög kvalitet ställs det krav på att alla artefakter som produceras håller hög kvalitet och ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Även om alla delar av utvecklingsprocessen är viktiga spelar ändå kravhantering och testning speciella roller. Är kravbilden inte heltäckande eller om kraven inte håller tillräckligt hög kvalitet kommer detta att påverka hela utvecklingen. Detta oavsett om man arbetar enligt en rigid eller lättrörlig  utvecklingsprocess. Test i sin tur behöver vara med från början för att säkra kvaliteten genom hela utvecklingsprocessen för det går inte att testa in kvalitet i slutet av ett projekt.
Eftersom krav och test har sådana viktiga roller i ett projekt ställs indirekt också höga krav på de personer som arbetar med dessa bitar. Det krävs utbildning, kunskap och erfarenhet för att kunna ta sig an dessa arbetsuppgifter. Men hur kan man säkra att personerna som skall ingå i projektet besitter rätt kompetens? Ett första steg är att se till att de personer som skall arbeta med dessa bitar är utbildade och innehar de certifikat som speglar den kunskap de besitter. Men som nämnts tidigare säger inte certifikatet allt utan man måste praktisera sina färdigheter också för att det skall vara relevant. Man kan jämföra det med att även om man har ett flygcertifikat måste man ha ett visst antal flygtimmar varje år.
Det man också bör beakta är att det finns olika roller inom både krav och test som kräver olika mycket kunskap och erfarenhet. Därför gäller det att titta efter rätt nivå på certifikaten så kraven inte blir för höga. Inom krav (REQB) och test (ISTQB) finns olika certifieringsnivåer som man skulle kunna jämföra med, just det, olika typer av flygcertifikat.
  • Foundation – Det grundläggande certifikatet för att visa på att man besitter de basala kunskaper som krävs, dvs. grundläggande flygcertifikat för sportflyg.
  • Advanced – Visar på att man har mer djupgående kunskaper inom mer än ett eller flera specifika områden som t.ex. testledning, dvs. certifikat för passagerar- eller fraktflyg.
  • Expert – Besitter mycket djupgående kunskaper inom området och har dokumenterad erfarenhet av t.ex. processförbättring, dvs. man är redo att genomföra konst- och uppvisningsflyg.
Väljer du flyga med någon som har 10 000 flygtimmar men inget certifikat eller någon med betydligt färre timmar men som innehar certifikat för instrumentflygning? Valet är upp till dig! När tog du ett certifikat senast?

/Magnus C Ohlson
Quality Assurance Specialist
 
Test Line Manager

Informator erbjuder flera spännande kurser inom Kravhantering och Testmetodik. Se alla våra kurser inom Krav och Test här