Vad gör en bra projektledare?

Projektliknande arbete och antalet projekt ökar hela tiden. Naturligtvis beror projektets framgång på många faktorer, men projektledarens bidrag till slutresultatet är betydande. En bra projektledare hanterar minst följande tre ömsesidigt stödjande områden:

  1. Hantera människor
  2. Projektledning
  3. Affärsförståelse

Vilken av kompetenserna som blir den viktigaste vid varje given tidpunkt beror på t.ex. projektets omfattning, komplexitet och unika karaktär.

  1. Projektledaren vet hur man hanterar människor
    Vikten av att leda människor betonas särskilt i stora projekt där det finns teammedlemmar på flera orter och intressenterna är omfattande.

Arbetsbelastningen för teammedlemmarna verkar ständigt öka och arbetskontrollen är splittrad, när en del av arbetet är projektarbete styrt på ett matrisliknande sätt och en del styrs uppifrån. Projektledaren ska kunna motivera för linjecheferna varför teammedlemmarnas resurser behövs i projektet och motivera sina teammedlemmar att arbeta med projektet mitt i allt tvärtryck.

Arbete är bara en sak i människors liv som ger innehåll och mening till livet, och uppskattningen av fritid har vuxit. Arbetet ska vara meningsfullt och givande på många sätt. En bra projektledare har god kunskap om människor och ett intresse för sina teammedlemmars intressen och värderingar. På så sätt lyckas han motivera, involvera och engagera sina teammedlemmar, samt att ta tillvara varje persons specifika styrkor och skapa intressanta utvecklingsmöjligheter.

  1. Projektledning
    Vikten av projektledning är särskilt viktig i stora och långsiktiga projekt. Den skalbara projektmodellen definieras utifrån projektets komplexitet.

Projektledning är naturligtvis inte bara projektledarens ansvar, utan andra funktioner i organisationen har en betydande roll. Organisationer ska ta hand om utveckling av personalens kompetens, implementering av projektarbetsmodellen, riskhantering, definition av kvalitetskrav och kommunikation.

  1. Projektledaren förstår affärer
    Ju mer unikt och komplext projektet är, desto viktigare är det att projektledaren förstår branschen och dess särdrag.

Projekten lyckas bäst när projektledaren har förståelse för alla tre nyckelfrågorna. Ett nyfiket sinne, en öppen och positiv attityd och ett intresse för att lära sig och utveckla saker är också definitivt en fördel. Så är erfarenheten. Erfarna projektledare förstår lättare orsak-och-verkan relationer och kan dra nytta av deras expertis och intuition som erfarenheten ger.

I framtiden kommer projektarbetet att bli allt mer självstyrt, vilket innebär att teammedlemmarna kommer att ha mer beslutskraft. Saker och ting måste ske snabbare, bättre och mer effektivt än idag i en ny, mer komplex verksamhetsmiljö än den nuvarande, där också betydelsen av intressenthantering ökar.

Så projektledarens kompetenskrav verkar inte minska åtminstone. Att behålla sin egen kompetens – och resurser – är avgörande i en projektledares omväxlande och krävande arbete.

Informator erbjuder projektutbildning för både projektledning och arbete i projekt. Nedan följer några av våra utbildningar:

Projektledning grund

Projektledning fortsättning

Projektledning med Agila metoder

Analytiskt tänkande och kreativ problemlösning

Så lyckas du med digitala möten

Digital online presentationsteknik