Om man söker efter ”det svenska undret” i en känd sökmotor, kan man läsa om de perioder i svensk historia som kännetecknats av en snabb samhällelig och ekonomisk utveckling. Den första av dessa perioder inföll under 1800-talets senare decennier, då freden, vaccinet och potäterna banade vägen för stora framsteg inom industrin och vetenskapen. Den utvecklingen fortsatte sedan en bra bit in på 1900-talet. Det var under den här tiden som Alfa Laval, Asea, LKAB och LM Ericsson började växa sig stora och hjälpte till att sätta Sverige på världskartan som industrination.
Det svenska undret fortsatte under perioder under hela 1900-talet. Nyutvecklingar och innovationer på flera områden bidrog till att göra Sverige världskänt. När jag talar om det svenska undret tänker du kanske på
– musikundret (ABBA, Ace of Base, Robyn m fl),
– modeundret (Acne, Whyred, Filippa K, m fl),
– tennisundret (Björn Borg, Mats Wilander, Anders Järryd m fl),
– deckarundret (Sjöwall/Wahlöö, Henning Mankell, Stieg Larsson m fl),
– IT-undret (MySQL, Spotify, Skype m fl).
Listan fortsätter med golf-, kör- och app-under och så vidare, men du förstår principen. För ett land med blygsamma 9,5 miljoner invånare kan Sverige skryta med anmärkningsvärt många framgångshistorier.
I dag vill jag lyfta fram ytterligare en: det svenska testundret.
Om du läser det här inlägget på en dator eller mobil enhet med internetuppkoppling, så vill jag be dig att gå till din favoritsökmotor och knappa in ”software testing in Sweden”. Du kommer att få en hel massa länkar till föreningar, företag, organisationer, utbildningar, kurser, konferenser, produkter och naturligtvis många professionalla yrkesutövare. Alla representerar de den stora bredden inom kravhantering och programvarutestning som finns i Sverige i dag.
Låt oss titta närmare på vad ”lilla Sverige” faktiskt har att erbjuda:
Föreningar och communities
– SAST (Swedish Association for Software Testing) grundades 1995 som ett forum för yrkesverksamma programvarutestare. Sedan dess har verksamheten vuxit år för år och utökats med lokala föreningar som anordnar föreläsningar och seminarier.
– TestZonen är ett obundet och ideellt forum för diskussion om test, krav, kvalitet och processer. De anordnar dessutom mingelträffar (meetups) och en årlig konferens.
– På LinkedIn finns flera svenska grupper för diskussioner om krav och test.
Konferenser
– Let’s Test är en konferens som har fokus på context-driven testing.
– TestZonen anordnar varje år en konferens för sina skribenter. Den bygger i hög utsträckning på deltagarnas egna idéer och initiativ.
– EuroSTAR-konferensen med Europas största fackmässa kommer att hållas i Sverige i år, närmare bestämt i Göteborg, den 4 – 7 november 2013.
– NFI Testforum är en återkommande konferens om test och kvalitetssäkring.
Utbildningar
– Som läsare av Informator-bloggen känner du säkert redan till Informators utbud av kurser inom krav och test. I utbildningsstegen hittar du kurser som ger dig verktyg, metoder, processer och modeller för att arbeta smart med krav och test. Om du önskar kan du även certifiera dig inom ramen för REQB och ISTQB.
– Kommersiella utbildningar erbjuds också av en rad företag
– Flera yrkeshögskolor erbjuder hela utbildningar inom programvarutestning i bland annat Karlstad, Kungsbacka, Göteborg och Stockholm.
– Akademiska kurser inom programvarutestning finns bland annat vid högskolorna i Dalarna, Luleå och Växjö.
Litteratur
– Test och kvalitetssäkring av IT-system, Ulf Eriksson
– Kravhantering för IT-system, Ulf Eriksson
– Testledning, David Pers & Mikael Ölund
– Tore Testledare, David Pers
Listan skulle självfallet kunna göras mycket längre, men jag nöjer mig med detta. Jag tycker att de exempel som nämns är bra representanter för programvarutestning, så som den ser ut i Sverige i dag. Det som jag slås särskilt av är hur många engagerade testare som finns runt om i landet, och deras vilja att träffas, utbyta tankar och lära sig nya saker av varandra. Att utvecklas i sin yrkesroll – om det så innebär att man lägger några timmar av sin fritid – och att ha roligt samtidigt. Test är fest. Inte många länder har en så aktiv och levande testarcommunity som den vi har.
Krav och test är områden som har utvecklats starkt de senaste tio – femton åren. Och framtiden ser fortsatt ljus ut. Allt fler företag har förstått att ett ordentligt krav- och testarbete är en förutsättning för att projekten ska lyckas. IT-systemen tenderar att bli alltmer komplexa, något som ställer högre krav på kompetens inom krav och test. Testarna hjälper till att tillföra nytta till sina verksamheter, och det hjälper i sin tur till att höja statusen på yrket. Samtidigt blir det hela tiden bredare och mer specialiserade mot olika områden. Att arbeta med test kan till exempel innebära att vara testledare, teststrateg, testautomatiserare, testdesigner eller testmiljöansvarig. Valmöjligheterna är med andra ord goda för den som vill hitta sin egen nisch.
Informator erbjuder flera spännande kurser inom Kravhantering och Testmetodik. Se alla våra kurser inom Krav och Test här