Framtidens Infrastruktur:

Smartare, mer integrerad och AI-drivna beslut

Infrastruktur är inte längre bara kablar och routrar – den omfattar allt från IoT-enheter till avancerade dataanalyser. Vi står inför en tid där företag behöver utnyttja kraften i TCP/IP, AI och centraliserad administration för att effektivt hantera och förstå enorma mängder data. För att möta dessa utmaningar blir utbildning och nätverkande viktigare än någonsin.

Infrastruktur idag är ju väldigt brett. Dels kan det vara ett företags integrering av kontorets datorer för att nå internet med det kan också vara internet of things.

Jag såg under gårdagen en individ som kopplat allt han kunde till sin ”Home assistant” för att göra ett smart liv. Hans ”Home Assistant” visade statistik över:

  • Lagringsutrymmets utnyttjande i en virtuell server´parkCPU belastning på en massa enheter
  • Vad elpriset är just nu och under morgondagen
  • Vad temperaturen är i de närliggande baden
  • Var det finns lediga parkeringsplatser inom ett givet område
  • Vilken mack inom rimligt avstånd som har lägst pris
  • Hur många samtal per kommun som inkommit till SOS alarm
  • Alla bevakningskameror, trafikkameror och mycket, mycket mer.

Så det du behöver fråga dig framöver är:

  • Hur mycket information kan jag ta in?
  • Hur kan jag använda den i min verksamhet?
  • Kan man också få till någon rimlig nivå på AI

(dvs förmå systemen att jämföra nuvärden med historiska data och därmed kunna komma med ett förslag på åtgärder som vidtogs med framgång vid ett tidigare tillfälle så kan man antagligen vässa sin förmåga. Gäller nog alla verksamheter från skogsbruk till raketforskning.)

Allt detta kommunicerar nästan uteslutande med TCP/IP. Mycket information kan hämtas ute på nätet. Kunskaper som att göra subnätmasker och routingtabeller eller konfigurera en brandvägg kommer framöver, när alla dessa grejor ska kopplas samman på ett vettigt sätt,  att vara viktigare än någonsin. Men de behöver antagligen kompletteras med en massa nya kunskaper och mycket fantasi för att lyckas. För att slippa uppfinna hjulet igen så kommer utbildning, workshops och nätverkande att vara viktigt.

Text skriven av Jörgen Strandberg.

Jörgen har över 40 års erfarenhet inom IT-branschen. Han är i grunden elektronikingenjör och arbetade från början med analoga servosystem (radar och radio) och reparerade hårdvara. Detta gör att Jörgen vet i detalj hur 1:or och 0:or rör sig inne i maskinen eller i nätverkssladden. De kunskaperna har han nytta av varje dag.

För Informator håller han bla kurserna TCP/IPDNSIntroduktion till IT-Infrastruktur & CloudLär dig Windows server – grunderLär dig Windows Server – påbyggnad samt Nätverksteknik & datakommunikation

2023 satte Jörgen även ihop programmet Lär dig Windows Server och Power Shell vilket har varit mycket uppskattat. Vi fick chansen att ställa några frågor till Jörgen om hur han ser på IT-teknikerns roll framåt.