SAFe®n (Scaled Agile Framework®) värderingar

SAFe ger fördelar för organisationer genom att sätta kunden i centrum. Med hjälp av riktiga kundberättelser ökar kvaliteten avsevärt och produkterna kommer ut på marknaden snabbare. När funktionaliteterna svarar mot ett genuint kundbehov ökar också värdeproduktionen. Organisationer som använder SAFe har också märkt en ökning med 30 % i medarbetarnas nöjdhet.

SAFe bygger på kärnkompetenser, kärnvärden, Lean och agilt tänkande och SAFe-principer. Jag kommer att fokusera på dessa grunder i den här bloggen.

SAFes sju kärnkompetenser

Den första versionen av SAFe publicerades 2011. För närvarande finns SAFe 5 tillgängligt för agila företag (för Lean Enterprises), som bygger på sju kärnkompetenser:

  1. Lean-Agilt ledarskap
  2. Team och teknisk agility
  3. Agil produktleverans
  4. Enterprise Solution Leveranskompetens
  5. Lean portföljförvaltning (Lean Portfolio Management)
  6. Organisationsförmåga
  7. Kontinuerlig lärande kultur


SAFes värderingar beskriver människors och organisationens agerande, utan att ta ställning till hur handlingarna genomförs. Utöver de sju principerna ovan, bygger SAFe på fyra kärnvärden:

SAFes fyra kärnvärden

  1. Programexekvering
  2. Uppriktning
  3. Inbyggd kvalitet
  4. Transparens

Alla strävar efter att delta tillsammans och säkerställa värdeskapande för kunden, och de vet det gemensamma målet och förstår vart vi är på väg. Vi siktar mot målet tillsammans.

Agila modeller har det gemensamt att de bygger små bitar av produkten på en gång. I det här fallet är kvalitet inbyggd i produkten, och kvalitetssäkringen finns inte längre på projektets sista meter, som i vattenfallsmodellen.

Allt arbete som utförs är transparent. Arbetet som görs i varje ögonblick och hur arbetet utförs, liksom allt framtida arbete, syns. Så inte bara tillgänglig, utan synlig. Vem som helst kan när som helst se hur arbetet som utförs ser ut, så rapporteringsmaskineriet kan bli mindre.

LEAN – ett smidigt sätt att tänka

SAFes agila tankesätt illustreras av Lean-huset. Dess grund är Lean och agilt management, utan vilken det är svårt att bygga något annat. Husets tak har en värdeavkastning, som stöds av fyra pelare.

Lean-Agilt hus


© Scaled Agile Inc.


Den första av pelarna är respekt för människor och kultur. Människor gör jobbet och de måste tas om hand och skapa en säker miljö för dem.

Den andra pelaren är flöde, vars mål är att få arbetet att gå smidigt genom organisationen.

Den tredje pelaren är innovation. SAFe har som mål att bygga en miljö som stödjer innovation. För innovation måste du också lämna tid för kreativt, fritt tänkande. Organisationen ska hitta verksamhetsmetoder som stödjer människors kreativitet.

Den fjärde pelaren är obeveklig förbättring. Förbättring måste ske kontinuerligt, aktivt och sätt att utveckla verksamheten eftersträvas ständigt. När förbättringar görs kontinuerligt, i små steg, kommer de att göras och organisationen förändras snabbare och mer effektivt än med stora utvecklingsprojekt.

SAFes Lean och Agile principer
SAFes roller och funktioner bygger på tio grundläggande principer.

De grundläggande principerna för SAFes Lean smidighet

  1. Ta en ekonomisk syn
    Beslut styrs alltid av principen om bästa övergripande ekonomiska tänkande.
  2. Tillämpa systemtänkande
    Vilken typ av system behöver vår produkt? Tanken är att optimera organisationen och produkten som helhet. Som enstaka delar är underenheterna inte nödvändigtvis optimala, men som helhet utnyttjar de systemet så effektivt som möjligt.

Ett bra exempel på detta är att människor inte tilldelas uppgifter, utan de ritar arbete för sig själva efter vad som är mest optimalt vad gäller värdeproduktion. Detta säkerställer att saker och ting går smidigt i värdeströmmen.
Det andra systemet är själva produkten, som syftar till att tänka holistiskt; vilket är mest optimalt för produktens övergripande framgång.

  1. Antag variation; Bevara alternativ
    När man planerar det okända måste det finnas olika alternativ för var man ska gå vidare. På så sätt kan ett lämpligt progressionsalternativ väljas beroende på situationen.
  2. Bygg stegvis med snabba, integrerade inlärningscykler.
    När produkten byggs inkrementellt, med snabba cykler, samlas feedback in och lärandet görs allt eftersom. Närhelst vi lär oss något i slutet av cykeln kan vi, enligt den 3:e principen, välja ett lämpligt alternativ för vidare framsteg.
  3. Basmilstolpar är objektiv utvärdering av fungerande system.
    Framstegen i det utförda arbetet följs inte upp med gate/fasmodellen i ett traditionellt projekt, utan istället följs produkten och dess framsteg.
  4. Visualisera och begränsa WIP, minska batchstorlekar och hantera kölängder.
    Målet är att göra flödet av uppgifter i organisationen så effektivt som möjligt. När arbetet utförs i mindre omgångar och samtidigt längden på arbetsköerna och arbetsvolymerna hanteras, tar sig arbetet snabbare igenom produktionskedjan.
  5. Tillämpa kadens, synkronisera med planering över flera domäner.
    Arbetsrytmen, eller kadens. Team arbetar i samma takt och arbetet synkroniseras mellan olika team.

Synkronisering av rytmen garanteras genom att representanter för olika affärsfunktioner samlas för att planera tillsammans regelbundet, i enlighet med rytmen.

  1. Lås upp kunskapsarbetarnas inneboende motivation.
    En kunskapsarbetare arbetar med sin hjärna, så en pinne och en morot som motivation fungerar dåligt och hindrar till och med framsteg. För motivation måste inre motivatorer finnas i miljön, vilket t.ex. Enligt Daniel Pink består de av tre faktorer: autonomi, behärskning och syfte.
  2. Decentralisera beslutsfattandet.
    De bästa besluten fattas där arbetet görs. Ledningsmodellen syftar till att involvera medarbetarna i beslutsfattandet, eftersom de har den bästa informationen att basera beslutet på.
  3. Organisera runt värde.
    Låt oss organisera runt värdet och försöka identifiera värdet som produceras för kunden. Människor är inte längre organiserade på ett sådant sätt att man söker arbete, utan arbetet identifieras (värde för kunden) och vi funderar på vem som behövs för att producera det.

Tietoa kirjoittajasta: