Hej Oscar, du håller ju bland annat kursen ChatGPT Masterclass hos Informator. Tack för att vi får ställa några frågor.
Vad är det mest spännande med ChatGPT just nu?
Det mest spännande med ChatGPT just nu är hur otroligt användbart det är för att öka produktiviteten i vardagen och arbetslivet. Det finns ständigt nya saker att upptäcka med ChatGPT, vilket innebär att man aldrig slutar lära sig hur man kan utnyttja dess potential fullt ut.
När och varför specialiserade du dig inom ChatGPT?
Jag började använda ChatGPT när tjänsten lanserades i november 2022, men mitt intresse för AI går tillbaka mycket längre än så. På 80-talet började jag utforska expertsystem, och under 90-talet fortsatte jag att studera neurala nätverk. AI har alltid varit en fascinerande teknologi för mig, och introduktionen av ChatGPT representerade början på en ny era. För mig är ChatGPT likt ett nytt väsen, en mystisk svart låda som ingen helt förstår, inte ens de forskare som skapade den.
Vilken är den största fördelen respektive faran med ChatGPT som du ser det?
När det gäller ChatGPT ser jag den största fördelen i hur det kan öka produktiviteten i arbetet och höja kreativiteten, det är som att få en kreativ sparringpartner. Det hjälper även att lösa tråkiga och tidskrävande problem på innovativa sätt.
Den potentiella faran ligger dock i risken för överanvändning, där resultatet kan bli att texter och innehåll blir alltför homogent och tråkigt. Detta kan jämföras med hur användandet av GPS har försämrat vår förmåga att navigera med en papperskarta. Trots dessa farhågor tror jag dock att fördelarna med ChatGPT klart överväger nackdelarna.
Vill du lära dig mer så kan vi tipsa om 1-dagarskursen ChatGPT Masterclass
Oscar Olsson har jobbat professionellt som utvecklare sedan 1998, på webbföretag som Icon Medialab och Adera, och IT-företag som HiQ och Evry.
Sedan 2017 har han samarbetat med AW Academy (nu Brights) och skapat och utbildat programmerare på alla nivåer — från juniora till seniora. Beställare av dessa kurser har bland annat varit Trafikverket, Polisen, Swedbank, Capgemini, Handelsbanken, HM, Gestamp, Ericsson, Collector Bank och Hogia.
För mer info hör av dig till våra kursrådgivare på info@informator.se alternativt 08 587 116 10.