Möt Hassan Fazza cybersäkerhets-expert!

Vi fick en pratstund med cybersäkerhets-experten Hassan Fazzaa, konsult från SWEPO Group AB. Hassan håller flera utbildningar i cybersäkerhet hos Informator. Enjoy!


👉 Vilka typer av hot och sårbarheter är mest förekommande hos företag i dagsläget?

– Den mest förekommande typen av hot mot företag är phishing-attacker, där angripare luras avslöja känslig information genom att utge sig för att vara en betrodd part, ofta via e-post.
Dessa attacker är vanliga på grund av deras låga kostnad och höga potentiella avkastning.


👉 Upplever du att man utbildar alla på företagen nu eller ligger fortfarande mycket på IT-ansvarig?

– Jag tycker att jag ser en ökad medvetenhet och intresse för utbildning men utbildningarna måste öka rejält bland alla anställda utanför IT avdelningen för att följa med den ökade hotbilden.


👉 Det känns som att det ständigt kommer nya cyberhot, hur håller du dig uppdaterad så att du har koll på allt nytt som kommer?

– Regelbundet följa uppdateringar från betrodda källor som nationella cybersäkerhetsmyndigheter, säkerhetsföretag och branschspecifika nyhetskällor. Även Cybersäkerhetspodar är bra att lyssna på då det pratas mycket om nya trender och hot.


👉 Kan du beskriva några av dina tidigare framgångsrika projekt eller erfarenheter inom cybersäkerhet som du anser vara särskilt betydelsefulla för dina kursdeltagare att förstå och dra lärdom av?

– En grundläggande säkerhetsprincip jag ständigt understryker är betydelsen av att använda unika lösenord för varje tjänst. En klient använde samma lösenord över flera plattformar och när en webbplats blev komprometterad, ledde det till att angriparna kunde få åtkomst till alla klientens konton på olika plattformar genom att använda det läckta lösenordet.


👉 Om du ska ge ett säkerhetstips till dom som läser intervjun, vad skulle det vara?

– Använd endast unika lösenord och ha aldrig mindre än 12 tecken men helst fler.
Det finns ett IT ordspråk att tänka på ”Behandla dina lösenord som dina underkläder: byt dem ofta, dela dem inte med andra, och häng dem inte ut i det offentliga”.


👉 Vad tycker du om att göra när du inte jobbar?

– Umgås med familjen, vänner och träna boxning. Hittar även på en massa bus med barnen.

Toppen, stort tack för intervjun och dina tips Hassan!

information om författaren: