agila metoder

Agila tänkvärdheter

Tommy Wiklund

Ericsson 2009. Jag och mina utvecklarkollegor har precis fått en duvning inom hur man jobbar enligt Scrum. Plötsligt förväntas jag och teamet vara mer snabbfotade och kunna anpassa oss mycket bättre till marknadens och kundens behov än tidigare. Utan tydlig andemening kan jag ärligt säga att det gick sådär.

Åren har gått (snart 10!) och jag har sedan dess hunnit vara Scrum Master, ledare och chef. Varje roll har inneburit olika utmaningar för mig men det har alltid varit lika viktigt att inte glömma mitt VARFÖR och att se till att vara fast förankrad i kontinuerlig förbättring, ffa i form av kompetensutveckling;  både för produkten/tjänsten och hur man förbättrar sitt arbetssätt. Så man förstår vad man gör och kan styra om skutan när det inte riktigt går som man tänkt sig. 

Nyss hemkommen från Agila Örebro kan jag tycka att konferenser är ypperliga tillfällen att få nytändning med fräscha idéer. Att få höra hur det funkar på andra ställen kan antingen ge dig tips på hur du själv kan göra eller… att du faktiskt gör det riktigt bra själv 🙂

Min ”key takeaway” från hela agila resan skulle nog vara att:

  1.  Lyssna, lyssna, lyssna till andra människors erfarenheter, åsikter, forskning och undersökningar.
  2. Diskutera, diskutera, diskutera för att både få insikt i andra människors uppfattningar och förmedla din egen åsikt.
  3. Dö inte nyfiken. Våga testa!


    Bild: Utsikten från Ericsson i Kista.

     

information om författaren:
Tommy Wiklund

Senior Consultant Dev/Agile

Nyckelord: Scrum