Infrastruktur

Linux – Nu ännu lättare att komma i gång med

Peter Käll

Den stora skräcken för alla som ställs inför Linux första gången är kommandoprompten. En obegriplig text och en vit eller spygrön blinkande cursor i en stor svart ruta. Redan innan de har rört tangentbordet är det många som har gett upp det där med Linux. För de som tar mod till sig och faktiskt provar några kommandon kan en ny värld öppna sig. En värld som är öppen, fri och med en fantastisk Community. För att öppna denna värld och komma någonvart måste du som med det mesta träna och öva och öva och träna. Nu är det dock ännu lättare att göra det, kanske lite oväntat för en del, tack vare Microsoft.

Tyvärr är det många som kastas in i en Linuxvärld med väldigt lite kunskaper och erfarenhet. I värsta fall får de lära sig själva genom att driva runt på Internet och terrorisera kompisar och kollegor med frågor. Kollegor som sällan har särskilt mycket tid och kanske inte alltid är så pedagogiska heller. I bästa fall skickas de på en grundkurs i Linux. De får ett mycket bättre utgångsläge. Kanske lär de till och med sig något nytt som deras många gånger självlärda kollegor inte kan.

I vilket fall behöver alla som ska jobba med Linux en kommandoprompt där de kan prova kommandon. Provköra sina egna och andras bash-script utan att känna att de riskerar att förstöra något. Bash-script är program som du skriver själv för att automatisera och förenkla arbetsuppgifter. De är väldigt kraftfulla och om du vet vad du gör kan du spara mycket tid och eliminera enformiga arbetsuppgifter – du kan också skapa ett sådant där kaos som bara maskiner som löper amok kan skapa. Därför behöver en trygg miljö att testa i.

Microsoft har under flera år jobbat med att göra det möjligt att köra Linux i Windows. Att man ska kunna ha en bash-kommandoprompt som kompletterar den klassiska kommandoprompten och den nyare PowerShell-kommandoprompten. Det har dock varit rätt bökigt att få i gång Windows Subsystem för Linux (WSL) som Microsofts lösning heter. Det har också funnits rätt lite hjälp att hitta på nätet för den som vill köra Windows Subsystem för Linux (WSL).

De som har velat köra Linux på Windows har därför normalt använt en virtualiseringsprogramvara som till exempel Virtual Box. Det finns massor med hjälp på nätet för hur du kommer i gång med Virtual Box och Linux på Windows

Under framför allt det senaste året som Microsoft har utvecklat WSL har det blivit både lättare att komma igång och att hitta hjälp för deras lösning. Nu är de i princip nere på ett PowerShell kommando wsl –install för att komma i gång med Linux på Windows.

Nu kan man fråga sig varför någon ska köra Linux på Windows överhuvudtaget. De flesta som verkligen jobbar med Linux gör nog mycket hellre det omvända, det vill säga att de kör Linux på sin dator och behöver de använda något Windows program kör de just det programmet virtualiserat i stället. Det kräver dock att du faktiskt får installera Linux på din jobbdator. Detta är inget som rekommenderas för nybörjare om du inte har en dator över som du kan använda till bara Linux.

För dig som vill komma igång med Windows Subsystem for Linux gå till Microsoft sida.

För dig som vill komma igång med Virtual Box gå till virtualbox.org.

Vill du lära dig grunderna i Linux, ta en titt på Informators Linux grundkurs.

Informators utbildningar

information om författaren:
Peter Käll
Nyckelord: Linux