systemutveckling, Utbildning, IT arkitektur, Infrastruktur

Teknikdesign och programmering

Pentti Virtanen

Tekniken är det ymnighetshorn som har fört mänskligheten från hungersnöd, kärnvapenkrig, brist på råvaror och epidemier och mot hållbart utbrett välstånd. Automatisk databehandling är en av det senaste århundradets framgångshistorier. Till arbetsgivarnas besvikelse har man inte lyckats hitta ett sätt att utbilda billiga programmerare.

Inneboende osäkerhet

Att utveckla ny teknik är i sig svårt. Inom forskning och utveckling är slutresultatet inte förutsägbart och det är inte ens säkert att det går att uppnå. Teknologier är baserade på naturvetenskap och matematik, som är exakta discipliner. Naturlagarna finns oavsett människan, och om vår plan inte respekterar dem kommer lösningen inte att fungera.

Framgång i teknisk utveckling kräver anpassning av många inflytelserika faktorer för samma lösning. Låt oss tänka på batterier som en energilagring för flygplan. Batteriet måste vara lätt, ha rimligt pris, tillräcklig kapacitet och kunna laddas snabbt. Dess livscykel måste vara lång och så underhållsfri som möjligt. Det får inte vara farligt vid olyckor, och i synnerhet inte i sig utgöra en fara för människor och egendom. Det kan till och med vara så att lagring av energi i joner inte kan ersätta dess transport som kemiska föreningar såsom kolväten som används som bränsle.

Inga större produktivitetssteg förväntas inom mjukvaruutveckling, eftersom svårigheten är att tänka, inte att skriva kod[1]. Problemet är detsamma som att skriva en bok. Det svåraste är att bestämma sig för vad man ska skriva, bättre ordbehandlare gör ingen till nobelförfattare. Att lägga ut ordbehandling på entreprenad till lågkostnadsarbete kommer sannolikt inte att minska den totala kostnaden för att skriva.

Experimentkultur

Naturvetenskap bygger på observationer. Om din teori inte stämmer överens med fynden är den fel, oavsett hur känd och respekterad du är. I vårt designarbete förlitar vi oss på tidigare observationer och erfarenheterna från dem. Broar, tak och höghus rasar sällan eftersom miljontals liknande har byggts tidigare.

Erfarenhet är inskriven i standarder och fokus ligger på att övervaka efterlevnaden av dem. Den andra sidan av normerna är kreativitetens boja. Det är svårt att få ut nya innovationer på marknaden eftersom förändrade standarder ligger bakom svår byråkrati. Standarderna hindrar nya konkurrenter från att komma in på marknaden.

Reglering motiveras oftast av konsumentskyddet. Godsökande föreskrifter har gjort stor skada när de har gjorts utan tillräckliga observationsdata. Mögliga skolor är ett exempel där att göra byggnader lufttäta gör att fukt samlas i strukturer.

Logisk integritet är centralt för matematik. Tekniklösningar måste också bilda en konsekvent helhet. Människor tycker att det är obehagligt [2] att använda väte från kolväte som bränsle för att undvika användning av till exempel kolväten.

I programvaruproduktion utför programmerare ett stort antal tester som kontrollerar kodlogikens funktionalitet. Numera är körningen av prov automatiserad, vilket innebär att testkostnaden i huvudsak består av att skriva prov.

Att designa en ny produkt går vanligtvis från att säkerställa idén genom flera prototyper mot en produkt som släpps försiktigt. Antalet produktfunktioner och användare ökar i takt med att utvecklingen fortsätter. Ett stort antal FoU-projekt misslyckas snabbt. Innan till exempel en självkörande bil äntligen släpps ut på marknaden har den testats i miljontals timmar och den har kört miljarder kilometer i olika miljöer.

Gör något annorlunda

Enligt McKinseys undersökning är företagsledare missnöjda med sina organisationers förmåga att förnya sig. Företagskulturen och sättet de verkar på skapar inte förutsättningar där människor skulle kunna göra något annorlunda [3].

Den akademiska friheten vid universiteten har tidigare ersatts av strikt prestationsvägledning. Anställningsförhållandena är kortsiktiga och osäkra. Antalet publikationer används som ett mått på resultatet. Som en konsekvens finns det ett stort antal forskningsämnen som lätt kan producera publikationer som går igenom peer förhandsgranskning.

En patenttjänsteman producerade mer betydelsefull forskning för hundra år sedan än miljontals heltidsanställda forskare sedan honom [4]. Han lyckades övertyga det kritiska forskarsamhället genom observationer som stödde hans teorier.

Oliktänkande skapar viktiga nya uppfinningar eftersom viktiga nya uppfinningar kräver ett annat tänkande. Se även [5]. Flera organisationer betonar enighet. Processer är standardiserade för att optimera effektiviteten. Arbetssätt är frysta med kvalitetsmanualer. HR belönar lydnad och straffar avvikelser. Misslyckande leder till personliga förändringar.

Oliktänkande är svårt eftersom samhället skapar ett stort tryck mot det. Publikationernas portvakter censurerar olikheter. Yttrandefriheten fjättras. Karriärutveckling kan vara svårt. Belöningen för framgång är liten, om det finns någon.

Vi känner igen saker som inte får pratas om. De drivs ofta av pengar och intressekonflikter. Innovatörens dilemma förklarar varför det är lättare för små externa företag att utveckla produkter som konkurrerar med den egna produkten [7]. Så kom ju också internetsamtalen från Skype och inte från teleoperatörer.

Överflöd av alternativ

Genetisk mångfald är naturens sätt att överleva i en ständigt föränderlig miljö. Om det råder brist på mat kommer mindre djur att överleva bättre. Finns det däremot gott om mat gynnar det naturliga urvalet större djur.

Teknologiska lösningar är en del av komplexa konkurrerande ekosystem. De har ofta oförutsägbara långsiktiga effekter som omintetgör de kortsiktiga fördelarna. Nästan alla större teknikorganisationer arbetar med många teknikleverantörer, integratörer och leverantörer – ibland hundratals av dem [7]. I många fall är anpassningsförmåga viktigare än kortsiktiga kostnadsfördelar.

Ännu mer allmänt innebär centraliserat beslutsfattande och centraliserade lösningar stora risker. I en decentraliserad modell ligger inte alla ägg i samma korg. I en komplex värld kan vi inte förutsäga vinnare. Genom att diversifiera både våra investeringar och våra tekniska lösningar minskar vi våra risker.

Vi lärde oss av historien att nationer frodas när konsumenternas köpbeslut styr utvecklingen och produktionen av teknologier [8]. Det finns en stor konkurrerande grupp av alternativa produkter och de som köper för egna pengar är avgörande för sina val. Alternativ som införs genom massiv bildmarknadsföring gynnar oftast säljare. LED-lampor kom till användning snabbt och oupptäckt eftersom de var bra nog för konsumenterna naturligt. Elbilarnas avancemang bromsar å andra sidan trots de höga subventionerna.

Genetisk mångfald är naturens sätt att överleva i en ständigt föränderlig miljö. Om det råder brist på mat kommer mindre djur att överleva bättre. Finns det däremot gott om mat gynnar det naturliga urvalet större djur.

Brist på programmerare

Den bakomliggande orsaken till programmerarbristen är att arbetsgivarna inte ser skogen för alla träd. Jobbannonser är fulla av krav på tekniker som det krävs kompetens för. Eftersom fashionabla tekniker ständigt förändras, kan deras erfarna experter inte existera.

Konkurrensutsatt anbudsgivning till timpris gynnar billiga arbetare som ytligt har lärt sig de önskade sakerna. Om det logiska tänkesätt som krävs för all programmering saknas är resultaten dåliga och att lära sig nästa teknik är svårt.

Diskussion

Dagens välmående kommer från kunskap och goda idéer. Det råder ingen brist på råvaror, finansiering och arbetskraft. Istället för att skicka pengar bör regeringar främja utbildning för hela mänskligheten. Med en gammal metafors ord: ge inte en hungrig man fisk, utan lär honom hur man fiskar.

References and additional readings

1. Fred Brooks, The mythical man-month, 1975.

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance

3. https://hbr.org/2019/11/breaking-down-the-barriers-to-innovation

4 https://www.ige.ch/en/about-us/the-history-of-the-ipi/einstein/einstein-at-the-patent-office

5. Handbook of Scientific Dissidents: Asko M. Aurela: Tieteellisen toisinajattelijan käsikirja, Art House, 1993.

6 https://www.mckinsey.com/business-functions/mckinsey-digital/our-insights/building-a-tech-services-ecosystem-to-deliver-products-not-applications

7.Innovator’s dilemma https://en.wikipedia.org/wiki/The_Innovator%27s_Dilemma

8. http://whynationsfail.com/summary/

information om författaren:
Pentti Virtanen