Vad gör en frontend-utvecklare?

Frontend-utvecklare, frontend-designer och frontend-kodare syftar på rollen inom mjukvaruutveckling där du arbetar med den ”synliga” delen av någon mjukvara, det vill säga utseendet och känslan på webbplatsen, knappar, text och alla andra element. Frontend-utvecklaren ansvarar för användargränssnittet och användarupplevelsen av programvaran. Programvara i detta sammanhang kan vara en företagswebbplats eller en meny i ett mobilspel.

Arbetsbeskrivning för en frontend-utvecklare

Arbetsbeskrivningen för en frontend-utvecklare inkluderar implementering av alla visuella element. En frontend-utvecklare arbetar ofta med en mängd olika tekniker. De vanligaste av dessa inkluderar:

  • HTML (HyperText Markup Language) är ett standardspråk som används för att skapa basen och strukturen för webbsidor
  • CSS (Cascading Style Sheets) är ett språk skapat för stilguider, som låter dig styra formatering, färger, typsnitt och layout på din webbplats.
  • JavaScript är ett programmeringsspråk som används för att lägga till interaktivitet, animation och dynamiska element till webbsidor

Frontend-utvecklare använder väldigt ofta ett bibliotek eller ramverk och de vanligaste är React by Facebook, Angular av Google och Vue av Evan Yoo, ett ramverk med öppen källkod. Dessa bibliotek och ramverk har utvecklats för att göra arbetet för frontend-utvecklare enklare och snabbare.

Andra typiska verktyg som används av frontend-utvecklare inkluderar:

  • Versionskontroll: oavsett om du arbetar med frontend- eller backend-utveckling bör alla utvecklare behärska versionskontroll eftersom det gör det enkelt att underhålla och göra ändringar i koden konsekvent, även mellan team. GIT är det mest populära versionskontrollverktyget.
  • Gränssnitt: Särskilt REST-gränssnitt är väldigt populära nuförtiden, så det är värt att lära känna dem om du vill arbeta som frontend-utvecklare.
  • Varje frontend-utvecklare bör ha en viss förståelse för hur internet fungerar, vad http betyder, vad webbläsare är och hur de fungerar.
  • Cachning: Det är en bra idé att sätta sig in i hur cachningen fungerar, då det oftast är utvecklarens ansvar att se till att alla statiska saker kommer från cachen, för då behöver du inte ladda ner allt från servern, vilket minskar svarstider för till exempel webbsidor.
  • CI/CD: CI/CD står för Continuous Integration (CI) och Continuous Delivery (CD). Dessa hänvisar till en slags ”release pipeline” genom vilken källkoden för programvaran passerar när ändringar görs i versionskontrollen.

Backend-, frontend- eller fullstack-utvecklare – hur skiljer de sig åt och vad har de gemensamt?

Om en frontend-utvecklare arbetar på de synliga delarna av programvaran, vad gör backend- och fullstack-utvecklare?

Backend-utvecklare, till skillnad från frontend-utvecklare, arbetar med ”osynliga” saker. Ett exempel på detta kan vara när en användare klickar på knappen ”Logga in” på ett inloggningsformulär. Vad händer i praktiken efter det?

Enkelt uttryckt är det backend-utvecklarens ansvar att se till att data överförs från formuläret som skapats av frontend-utvecklaren till servern och att data den innehåller är korrekt. Dessa saker är dock inte synliga för användarna vid tidpunkten för transaktionen. De är bara synliga när inloggningsinformationen är antingen korrekt eller felaktig, varefter frontend-utvecklarens implementering på något sätt kommer att göra dessa saker synliga för användaren.

Fullstack-utvecklare, å andra sidan, har båda sakerna under kontroll, både frontend- och backend-utveckling.

Junior eller Senior Frontend-utvecklare – vad är skillnaden?

När vi pratar om junior eller senior utvecklare syftar vi på utvecklarens erfarenhet. Med andra ord, anställda som är stämplade som juniorer är vanligtvis i början av sin karriär, eller har ännu inte hunnit bygga upp sin kompetens av andra skäl. Juniortiteln innehas vanligtvis i 1-2 år, eller försvinner vanligtvis när det första jobbet byts, om inte den anställde vill behålla det.

Seniorutvecklare, å andra sidan, är personer som har utvecklat så mycket erfarenhet, antingen genom år av arbete eller en riktigt intensiv personlig hobby, att de anses vara seniorer inom sitt kompetensområde.

Software-developers är oftast personer som ännu inte är så avancerade i karriären att de kan kallas seniorer, men inte så nya att de kan kallas juniorer heller.

Arbetslivsfärdigheter hos en frontend-utvecklare

I den här bloggen har vi gått igenom de tekniska färdigheterna hos en frontend-utvecklare, men det är också viktigt att komma ihåg att frontend-utvecklare ofta arbetar i samarbete med projektledare, testteam och backend-utvecklare. Det är här allmänna affärskunskaper kommer väl till pass, såsom:

  • Kreativitet: som front-end-utvecklare skulle det vara bra att ha lite kreativitet, eftersom många IT-projekt inte involverar en dedikerad designer. Av denna anledning bör en front-end designer ha en viss mängd kreativitet för att kunna skapa snygga layouter.
  • Problemlösningsförmåga: precis som en backend-utvecklare bör en front-end-utvecklare också ha goda problemlösningsförmåga, eftersom front-end-utvecklaren ofta stöter på problem och bör kunna lösa dem.
  • Skriftlig och talad kommunikationsförmåga: en frontlinjeutvecklare bör ha goda skriftliga och talade kommunikationsförmåga, eftersom projekt vanligtvis involverar andra människor och kommunikationsförmåga är avgörande.
  • Lagarbetsförmåga: En bra frontend-utvecklare kommer att ha utmärkta lagarbetsförmåga. En bra front-end-utvecklare kommer ofta att arbeta med projektledare, testare och back-end-utvecklare, så bra teamwork-färdigheter kommer att hjälpa mycket.

Frontend developer roadmap

Var ska en framtida mjukvaruutvecklare börja sina studier? Denna färdplan är avsedd att underlätta karriären för en blivande frontend-utvecklare och hjälpa till att beskriva vilka de viktigaste färdigheterna är för en blivande frontend-utvecklare. Det finns en enorm mängd information tillgänglig idag, så färdplanen är utformad för att ge dig en bra grundläggande förståelse och sedan göra det lättare att fördjupa dina kunskaper genom att arbeta på jobbet.

Färdkartan valde React.js som huvudbibliotek och referensramverk för frontend-utvecklaren, men den kan lika gärna ersättas med Vue- eller Angular-utbildningen nedan. De första 3 stegen i HTML, CSS och JavaScript bör vara desamma för alla.

Introduction to Javascript

JavaScript och modern webbutveckling

Webbutveckling med Angular och Typescript

Grunderna i React

Frontend React med TailwindCSS

Figma

Git för utvecklare

information om författaren:
Nyckelord: Webbutveckling, JavaScript, react, git